Луцьк: по лицарськи горда й шляхетно вишукана столиця Волині.

Маршрути: “Волинь новорічна” Київ-Луцьк-Дубно-Тараканів-Дубно-Кременець-Тернопіль-Київ, 31.12.10 – 3.01.11,“У пошуках Ескалібуру” Київ –Тараканів-Дубно-Рівне-Клевань-Луцьк-Ківерці-Київ, 05-06. 11. 2011. та ін. 

Старовинна  столиця Волині, колись велике й могутнє місто, й нині знайде чим здивувати та зацікавити заїжджого мандрівника. Середньовічна фортеця стане родзинкою прогулянки, а вражаючі храми, цікаві музеї, мальовничі вулички, атмосфера вишуканої європейської провінційності разом подарують незабутню мозаїку вражень! 

Луцький замок

-->
У столиці Волині бувати доводилось неодноразово. Вперше це була цілеспрямована краєзнавча поїздка саме сюди кілька років назад. Найбільш тривале перебування у Луцьку пов”язане зі святкуванням там Нового Року. Останнього ж разу Луцьк став одним з центрових міст пригодницько-пізнавальної гри “У пошуках Ескалібура” (квест такий, маршрут якого поміж різними містами пролягає). І кожного разу місто дивувало чимось новеньким і цікавим.

Що ж привертає першочергову увагу гостей Луцька? Насамперед, місто запам’ятається невеликим, але симпатичним, добре збереженим і насиченим експозиціями замком Любарта (з лицарських часів доречі замок стоїть, що не таке вже й поширене явище на наших теренах...) – з величними вежами, зубчастими стінами, машикулями і духом високого середньовіччя. Десь під схожими екстер’єрами вештались Айвенго, Робін Гуд, Річард Левине Серце і хрестоносці з сарацинами). Замок Любарта теж може розповісти багато цікавого про ті древні часи. Однією з найбільш значущих подій в історії замку став  з”їзд монархів з усієї Європи на початку 15 ст. – саміт на найвищому рівні, задовго до Давосу, Гааги чи Брюсселю! І з середньовіччя у замку мешкає самий справжній (кажуть) привид дівчини Оксани...

На території  замку – дзвони і книгодрукування, зброя і картинна галерея, гармати і метальні машини. Цікаво, одним словом. Вночі замок гарно підсвічується, а башти дуже фотогієнічні як при ранішньому, так і при вечірньому сонці. Вхідний квиток у листопаді 2011 р. коштував 10 грн.

Луцький замок

Луцький замок
IMG_1078

Луцький замок
IMG_1092
Замок у Луцьку
Замок Любарта – найбільша туристична принада Луцька

Теперішній замок Любарта свого часу був складовою більш потужних укріплень, свого роду – верхній замок, цитадель. Якщо погуляти вуличками  навколо, можна у дворах помітити єдину збережену башту нижнього, або ж Окольного замку – вежу Чарторийських. Зараз вона інтегрована до комплексу більш сучасних споруд й знайти її нелегко. Якщо вже вирішили шукати –орієнтуйтесь на гостроверхий дах вежі, а краще – розпитайте когось з місцевих. Також помітні залишки валів по периметру Окольного замку.

Замок сам по собі є дуже цікавим, проте це тільки частина історичної спадщини Луцька. Ще одним вартим уваги об’єктом є католицький Петропавлівський собор неподалік замку, де, окрім огляду інтер”єру та екстер”єру собору та величезної дзвіниці, цікавим буде полізти у підземелля з численними ходами, підземними похованнями і просто величезною кількістю людських кісток та черепів... Містично, моторошно, цікаво...

Собор у луцьку

Собор у луцьку
DSC01856
Католицький кафедральний собор Петра і Павла
Також у місті увагу привернуть декілька храмів різних конфесій та історичних періодів (серед яких найбільш вражаючим буде християнський собор – колишній монастир бернардинів), будинок-палац місцевого скульптора з відповідним цікавим образотворчим наповненням (шукати за лютеранською кірхою), старовинна синагога і декілька милих вуличок у центрі. Повсюдно помічено люб”язне відношення до гостей й бажання чимось допомогти, зарадити, розповісти, особливо у церквах. Центральною променадою міста є вулиця Лесі Українки – пішохідна,  не сама коротка, гарно підсвічена вночі, з забудовою початку ХХ ст. Ще у Луцьку багато музеїв – окрім названих експозицій у замку, ще є краєзнавчий музей, музей ікони, музей-аптека та музей Лесі Українки. Загалом, якщо у вас є прагнення оглянути все і вся, то кілька годин проїздом явно буде замало – потрібно повноцінний день для освоєння цього міста виділити.

Головна вулиця Луцька

Лютеранська кірха у Луцьку
image
Пішохідна вулиця та найпримітніші храми Луцька

 
Графіті у Луцьку
Яскраве патріотичне графіті

Добратись з Києва до Луцька можна кількома поїздами, центральним з яких є поїзд 363К Київ- Ковель (21:13 - 06:22). Плацкарт коштував 73 грн. в листопаді 2011 р. Також є варіанти добирання маршрутками від зал. вокзалу і навіть однією електричкою (823 Л, ходить по вихідних 15:00 - 22:58, коштує 36 грн.), яка, при лояльних цінах, не дуже зручно ходить в плані часу... Квитки на вихідні досить інтенсивно розкуповують наперед. Графік руху поїзду Ковель-Київ сприяєю одноденним екскурсіям до Луцька, без ночівлі там. 

Попоїсти у центрі проблемою не стане – кількість закладів харчування на одну волинську душу чимала. А точніше – за кількістю таких місто входить у першу п”ятірку серед міст України. Різноманітність широка - від солідних ресторанів до забігайлівок... Нам особливо піцерія (на дровах) з “мало що обіцяючою” назвою „Фелічіта” сподобалась – смачні піца та до піци, цікаві відвідувачі і дууууже люб”язний персонал). Серед того, що сподобалось – бар “У Миколи”, неподалік пішохідної вулиці. Згадуючи оригінальні пафосні генделі, до яких вже звикли у Львові, Ужгороді чи Чернівцях, на думку спадає пивний ресторан Бравий Швейк. Нажаль, солідність інтер”єу не сприяла нашому у нього потраплянню :-)

Щодо проживання  – у місті дуже багато різнорівневих готелів, по області вистачає садиб зеленого туризму і різних будинків де живуть-відпочивають. З орендованим подобово житлом проблем теж нема – було б бажання знайти і Інтернет під боком. Ціни демократичні (як і усюди після Києва....). І місця для наметів теж знайдуться прям неподалік центру історичного на берегах річки ;-) Проте, я б радив стати у сусідньому містечку Ківерці на Солдатському озері (транспорт туди до півночі ходить: пів години їзди+пів години пішки).

Цікавинки міста – http://www.castles.com.ua/lut.html, замок  – http://www.castles.com.ua/lutsk.html, більше - http://www.гугліть на здоровля.com.ua)

Резюме. Подивитись – замок, католицький собор з підземеллями, православний собор, декілька цікавих храмів, будинок скульптора, вулиця Лесі Українки, синагога, стара забудова центру, музеї. Добиратись поїздом Київ-Ковель, електричкою чи маршрутками. Харчування – безліч різнорівневих закладів у центральній частині міста. Проживання – готелі та винаймане житло у місті, при бажанні – намети чи садиби зеленого туризму.

Гарної Вам мандрівки!