Козелець: вражаючий собор, апофеоз “козацького бароко”.

Маршрут: Київ-Козелець-Остер-Київ, 06.03.2010

Головною принадою Козельця є неперевершений Собор Різдва Богородиці – величний храм та розкішний зразок не менш розкішного стилю “козацьке бароко”. Кохання російської імператриці та простого козака стали причиною появи цього шедевру церковного будівництва у невеликому містечку. Окрім храму, з часів чималого козацького містечка збереглось декілька симпатичних храмів та будівель.
IMG_7747


В часи Гетьманщини містечко Козелець було спочатку сотенним, а згодом полковим містом. Тут жили небідні козацькі полковники зі своєю старшиною, й з того періоду у місті залишились будівля полкової канцелярії, садиба старшини та Миколаївська церква (1784) – зразок пізньобароккової козацької архітектури. Проте, туристичну привабливість місту надає, в першу чергу, грандіозний Собор Різдва Богородиці.

Появі цього величезного та величного храму у невеличкому містечку далекої губернії сприяла відома романтична історя кохання Імператриці Єлизавети до місцевого співучого козака Кирила Розума (чи то пак – гетьмана Розумовського, згодом). І у гості вона сюди приїжджала інкогніто – до батьків знайомитись… І храм, значить, відповідний треба – масштабний, імператорський! Про масштаб потурбувалась мати Кирила, яка на вдячність богу за свою й сімейну долю, не шкодуючи імперських грошей, зводила цього красеня!

Подивитись дійсно є на що! Собор вражаючий як за габаритами, так і за мистецьким виконанням. Розміри собору складають 34 на 34 метри, вінчає його п”ятірка куполів, а фасади радують око витонченою ліпниною. На першому поверсі розміщується діюча церква, а другий, основний, відчиняють на прохання відвідувачів. Погляду тих, хто потрапив на другий поверх, відкривається окреме диво – дерев”яний іконостас, який чудом зберігся з часів побудови храму! Враження іконостас справляє грандіозне – розкішні форми розкішного століття, майстерно виконані у дереві і, що головне, збережені в первинному вигляді. Дзвіниця собору збудована у тому ж стилі, що й весь храм й здіймається над округою на 50 м. висоти.
IMG_7724
IMG_7744IMG_7775
IMG_7742
Собор Різдва Богородиці в усій красі

IMG_7768
IMG_7755IMG_7771
Іконостас собору

 IMG_7778 IMG_7780
Миколаївська церква та полкова канцелярія у Козельці

Добратись до повороту з траси Чернігів-Київ на Козелець наразії труднощів не складає. Безліч маршруток бігає по цьому маршруту в обох напрямах. Вийшовши на повороті, доведеться прогулятись на 1,5-2 км до міста. Напряму в Козелець автобуси теж ходять, але дуже рідко, переважно з АС “Дарниця”. Їхати близько години. Після огляин собору цікавим краєзнавцю видастся прогулянка центром міста, у пошуку вже згаданих старовинних будиночків та церков. Можна поєднати екскурсію до Козельця з відвідуванням містечка Остер неподалік, де збереглась повноцінна частина давньоруського храму.

Інформація щодо закладів харчування-проживання відсутня, як і особлива потреба у них. На оглядини собору й решти пам”яток витрачається максимум кілька годин. Тому рекомендуємо запастись бутербродами чи створити такі з придбаного у найближчому магазинчику.

Резюме. Містечко вразить вас своїм грандіозним собором. Рекомендовано для екскурсії вихідного дня. Відвідати – Собор Різдва, полкова канцелярія, садиба старшини, Вознесеснська та Миколаївська церкви. Добирання маршрутками по трасі Чернігів-Київ. У проживанні потреби не має. Харчування – заклади гастрономічного типу.